Re: cholesterol
Autor:
Stanislav korbel II. (---.praha.tiscali.cz)
Datum: 6 September, 2004 08:06
Cholesterol je mnoha lidmi neprávem pova?ován za něco, čeho je třeba se bát, představují si, ?e plná pusa tuku zaviní degeneraci jejich krevních cév a bůhví co v?echno. Ve skutečnosti v?ak tělo cholesterol potřebuje.
Správný výběr a upotřebení tuků jsou ve vý?ivě velmi důle?ité, nebo? jsou potraviny s nízkým obsahem nasycených mastných kyselin a přiměřeně vět?ím obsahem kyselin nenasycených. Mimoto obsahují v?echny potraviny oba druhy mastných kyselin.
V?echno, co musíme udělat, je zvolit si správný druh zeleniny, ovocných plodů, semen a ořechů a omezit nebo odmítnout konzumaci ?ivoči?ných potravin a přehřátých tuků a předev?ím vyrobených tukových produktů.
Jestli?e si někdo myslí, ?e musí jíst bezpodmínečně maso, pak by se měl zaměřit na drůbe? od sedláků, která není uvězněná v klecích a na ryby se ?upinami a ploutvemi. Rybám, které se ?iví zbytky mrtvých těl a ?ivočichům ?ijícím v ulitách nebo lasturách, byste se měli vyhýbat.
Abych vám pomohl, sestavím seznam potravin, jejich? obsah nenasycených kyselin podstatně převy?uje obsah kyselin nasycených. Číslo za potravinou ukazuje, o kolik je obsah nenasycených mastných kyselin vy??í ne? nasycených. Tak například avokádo má třiapůlkrát tolik nenasycených mastných kyselin ne? nasycených.
avokádo 3,5
dýňová semena 4,5
kukuřičná mouka 7,5
lískové ořechy 18
mandle 11
rý?e 4,5
olivy 8
vajíčka 2
olivový olej 8
paraořechy 4
pistácie 8,5
proso 2
p?eničné zrno 5
sezamová zrna 7,5
slunečnicový olej 8
vla?ské ořechy 13-15
zelený hrá?ek 10
Podle těchto informací si mů?ete volit svoje jídlo a vynechat potraviny, které obsahují nadměrně mnoho nasycených kyselin a tím příli? mnoho cholesterolu.
Co se týká cholesterolu, dávejte pozor, stejně jako při jiných účinných látkách souvisejících s vý?ivou, na zdroj informací, který výrobek vychvaluje a doporučuje.
Koneckonců byste si měli být vědomi, ?e tělo jisté mno?ství tuku potřebuje, aby mohlo bez překá?ek pracovat. Např. tělo mu?e, který vá?í 55 - 60 kg, obsahuje 6 a? 7 kg tuku, jestli?e je v dobré kondici, zatímco ?enské tělo o stejné váze obsahuje 15 a? 17 kg tuku.
Tento tuk je ?ivotně důle?itý. Slou?í jako potravinová rezerva a tvoří tu nejúčinněj?í a nejkoncentrovaněj?í pohonnou hmotu jednak k udr?ení normální tělesné teploty a jednak k uvolňování energie, která nám dává sílu pro funkce a činnosti na?eho denního ?ivota.
Cukerný uhlovodan medu jako zdroj energie dodá energii rychle. Energie, kterou dodává tuk, účinkuje sice pomaleji, ale tuk má na rozdíl od sacharidů dvojnásobný energetický potenciál a tím výhodu, ?e produkuje dvakrát tolik tepla, i kdy? se "spaluje" pomaleji.. Vzhledem k této vlastnosti - pomalého spalování - se tuk hodí lépe jako zásoba a palivová rezerva.
Během za?ívacího procesu připravují ??ávy slinivky bři?ní tuky v potravě k pou?ití, k uskladnění a k upotřebení pro játra, která je rozdělují. Zahřívají-li se tuky na teplotu přes 52 °C, jsou, stejně jako potraviny připravované v tomto horkém tuku, trávicími ??ávami slinivky bři?ní nezpracovatelné a játry plně nevyu?itelné.
Pozor! Margarín je nestravitelný!
Neustále se tvrdí, ?e by se měla dávat přednost margarínu, proto?e je rostlinný produkt, před máslem, které je původu ?ivoči?ného.
Ve skutečnosti se margarín nejen vyrábí za velmi vysokých teplot, které znesnadňují tělu vyu?ít vitaminy rozpustné v tucích, ale přidávají se k němu chemikálie, barviva a ostatní přísady, které byste neměli tělu vnucovat, jestli?e chcete dosáhnout zářícího zdraví nebo si je udr?et.
Tuky dělíme na nasycené a nenasycené. Oleje, které se extrahují tlakem za studena, patří mezi nenasycené tuky, a obsahují proto málo cholesterolu. V?echny ?ivoči?né tuky obsahují cholesterol, proto?e se skládají hlavně z nasycených tuků.
Dr. Norman W. Walker
[url=http://www.zdravinadlani.zde.cz[/url]