Autor:
Honza *) (---.18.108.194.contactel.net)
Dobrý den, díky za dotaz!
Pou?ití na cokoliv - tím asi myslíte přípravu obecně, konkrétní bylinky nebo koření si zřejmě doplníte sama, ?e?
Oleje či octy ochucené bylinkami čo kořením se připravují obyčejně louhováním (macerací) nejlépe čerstvé rostlinky v oleji či octě.
Např. tu mám návod k přípravě
léčivého oleje podle p. Ferdy:
Olej se připravuje vyluhováním, nejlépe čerstvých bylin v oleji. Za nejlep?í jsou obecně pova?ovány olej ara?ídový, klíčkový, slunečnicový a olivový. Páter Ferda dával přednost olivovému oleji. Obvykle se na 1 hmotnostní díl drogy (= bylinky) dává 7 hmotnostních dílů oleje. Pak obvykle směs zahříváme půl hodiny ve vodní lázni, přiklopíme ji víčkem a při pokojové teplotě necháme "dojít" 5-7 dní. Potom ji přefiltrujeme.
V návodu je popsáno, ?e olej takto připravený je určený k vněj?ímu pou?ití, ale nevím, proč by se nemohl pou?ít (v přiměřeném mno?ství) i vnitřně.
Návod k přípravě
bylinného octu podle J.Janči a J.A.Zentrycha:
Bylinný ocet připravujeme obyčejně tak, ?e ve víně macerujeme příslu?nou drogu, zpravidla v poměru 1:10, a přidáváme 2-3 polévkové l?íce obyčejného 8% octa. Takto připravené octy u?íváme vět?inou jen zevně. Pro vnitřní pou?ití macerujeme drogu v jablečném nebo jiném ovocném octě, ale mů?e být pou?it i ocet vinný.
Přeji hodně lásky a radosti
Zdraví