Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli lze něčím nahradit cukr při výrobě bylinných medů apod. Dal by se nahradit třeba medem nebo melasou ? Chtěla bych se při přípravě produktů z bylin vyhnout chemickým látkám.
Děkuji předem za rady
Med je vynikajícím konzervatem ,dělám sirup z klanopra?ky čínské na dno sklenice naleji 2cm vrstvu medu na něj nasypu 2 cm plodů a zase stejnou vrstu medu a plodů a? do naplnění sklenice. Také sirup z jitrocele je výborný čerstvé listy zaleju medem a nechám ule?et 1 měsíc,poté listy přecedím a sirup je hotový. Konzervace v medu vydr?í i 2 roky,pokud je ulo?en ve tmě a chladu např.v chladničce. Pro je?tě lep?í uchování na del?í dobu je dobré přidat trochu roztoku propolisu nebo vodky. bylinář Vladimír z Litovle